ȘCOALA DE VARĂ PARTOȘ 02-06 august 2021

PROIECT EDUCAŢIONAL JUDEŢEAN ” GENERAŢIA VERDE”

Aproximativ 90 de copii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial au trăit clipe de neuitat într-un climat socio-afectiv, capabil de a readuce, în mijlocul lor, tărâmul mirabil al copilăriei autentice.

În perioada 2-6 august, la Centrul Cultural, social și educațional „Dar din dar” de la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou” din localitatea timișeană Partoș, s-a desfășurat proiectul educațional „Școala de vară Partoș”, având anul acesta genericul „Darul de lumină al lui Padre. In memoriam – ierom. Varlaam Almăjanu”.

Mănăstirea Partoș și Asociația Semper Agape, în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și mai multe instituții de învățământ partenere, au inițiat un proiect educațional aparte, caracterizat prin diversitatea activităților de grup, renumite atât pentru îmbunătățirea relațiilor interpersonale și a interacțiunilor sociale, pentru reziliența și flexibilitatea empatică, pentru coeziune și consolidarea adaptabilității la situații de criză, cât și pentru risipirea feluritelor bariere de ordin comunicațional.

După o perioadă îndelungată, în care copiii au petrecut nenumărate ore în fața calculatoarelor sau a smartphonuri-lor în cadrul școlii online, fiind privați, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei cu noul Coronavirus (COVID-19), de apropierea socială sau de desfășurarea activităților de teambuilding, specifice pentru interacțiunea dintre participant.

Programul a cuprins activități interactive și jocuri dinamice cu actori ai Teatrului Național din Timișoara. Activități creative de tipul: personalizare tricouri, confecționare păpuși și semne de carte, cusături pe etamină, prin dans, vizionare de film. Activități de gastronomie și bune maniere la masă

Un real interes au avut activitățile de educație ecologică: „Generația verde” (activitate desfășurată în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului – Timiș); „3R” (reduce-reutilizează-reciclează).

„Beneficiarii direcți ai acestei școli de vară sunt aproximativ 90 de copii din localitățile Banloc, Livezile, Ciacova și Petroman.

La buna desfășurare a programului și-au adus contribuția nu numai cadre didactice, ci și voluntari din domenii de activitate diferite.