Prietenii Peșterilor

Activități didactice cu tinerii

Specialiştii din cadrul proiectului, au prezentat elevilor informaţii despre relieful carstic, elementele de bază ale unei pesteri ( gura peşterii, stalagmite, stalactite, gururi, draperii, puţuri, hornuri, sifoane), au fost informaţi despre peşetrile din zonă şi au învaţat ce trebuie să respecte atunci când vizitează o peşteră.
Deasemena au fost prezentate informaţii generale despre chiroptere (lilieci), ce înseamnă ecolocaţia şi de ce este necesar să protejăm liliecii.

Am spulberat mitul că liliecii atacă oamenii și se încâlcesc în părul nostru …
La încheierea activității în fiecare școală au fost acordate diplome elevilor și profesorilor participanți, alături de materiale informative despre peșteri și lilieci.

EXPOZIŢIE DE DESENE

„Viaţa în peşteră”

În cadrul proiectului am organizat activități educative împreună cu şcolile din aria de implementare a proiectului LIFE „Conservarea habitatului 8310 din Situl Natura 2000 Cheile Nerei – Beuşniţa: Anina, Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Ilidia, Lăpușnicu Mare, Moceriș, Oravița, Potoc şi Sasca Montană, cu scopul de a crea grupuri de elevi „Prietenii peșterilor” și de a sensibiliza și educa noua generație în spirit conservativ și responsabil față de natura, peșteri și lilieci.

În cadrul campaniei din anul 2015, elevii din fiecare şcoală sub îndrumarea cadrelor didactice (profesori, invăţători, educatori) au organizat o expoziție de desene, având ca temă “Viața în peșteră”.

Campania 2015

În perioadele 18.11. – 20. 11. 2015, respectiv 24. 11. – 26. 11. 2015, echipa de implementare a proiectului a desfășurat seria activităților educative la şcolile din aria proiectului LIFE „Conservarea habitatului 8310 din Situl Natura 2000 Cheile Nerei – Beuşniţa” din Anina, Steierdorf, Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Ilidia, Lăpușnicu Mare, Moceriș, Oravița, Potoc şi Sasca Montană, cu scopul de a crea grupuri de elevi „Prietenii peșterilor” și de a sensibiliza și educa noua generație în spirit conservativ și responsabil față de natură.

Au participat 239 elevi din cele 11 de şcoli împreună cu 30 de cadre didactice (profesori, invăţători, educatori) la o activitate educativă deosebită. Elevii din fiecare școală au organizat câte o expoziție de desene, având ca temă “Viața în peșteră”.

Campania 2016

În perioada 10 iunie – 15 iunie 2016 au avut loc activităţile didactice cu tinerii prin organizarea de lecţii deschise în peştera Ponor Uscat din Situl Natura 2000 Cheile Nerei – Beușnița cu grupurile de elevi „Prietenii peșterilor” de la şcolile cărăşene din Anina, Oravița, Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, şi Sasca Montană.

Au participat 114 elevi din cele 11 de şcoli împreună cu 10 de cadre didactice (profesori, invăţători, educatori) la o activitate educativă deosebită. Vizitând peștera Ponor Uscat sub indrumarea reprezentanţilor Agenției pentru Protecția Mediului Timiș şi a speologului Iosif Morac, elevii au înțeles de ce este important să protejeze peșterile și liliecii.

Campania 2017

În perioada 18.10. – 20. 10. 2017, au avut loc activităţile didactice cu tinerii prin organizarea de lecţii deschise în peştera Ponor Uscat din Situl Natura 2000 Cheile Nerei – Beușnița cu grupurile de elevi„Prietenii peșterilor” de la şcolile din aria proiectului din Anina, Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Oravița şi Sasca Montană.

Au participat 121 elevi din cele 7 şcoli împreună cu 14 cadre didactice (profesori, invăţători, educatori) la o activitate educativă deosebită, ei au înțeles de ce este important să protejeze peșterile și liliecii. La încheierea activității s-au decernat diplome elevilor și profesorilor participanți, alături de materiale informative despre peșteri și lilieci.

Elevii din fiecare școală vor organiza câte o expoziție de desene, având ca temă “Peșteri și lilieci” și vor trimite la Agenția de Protecția Mediului Timiș în decurs de 2 săptămâni materialele realizate.

Campania 2018

În perioada 22.10. – 24. 10. 2018, s-au desfăşurat seria de lecții deschise într-o peșteră din sit – Peştera Ponor Uscat cu grupurile de elevi „Prietenii peșterilor” de la şcolile din aria proiectului LIFE „Conservarea habitatului 8310 din Situl Natura 2000 Cheile Nerei – Beuşniţa” din Anina, Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Ilidia, Oravița şi Sasca Montană, cu scopul de a sensibiliza și educa noua generație în spirit conservativ și responsabil față de natură, peșteri și chiroptere.

Au participat 122 elevi din cele 9 şcoli împreună cu 14 cadre didactice (profesori, invăţători, educatori) la o activitate practico-educativă de informare, in care elevii au primit informaţii privind formarea reliefului carstic, formarea pesterilor şi au inteles importanta protejării peșterilor și liliecilor.

După prezentările realizate de către specialiştii din cadrul proiectului şi invitati de la Administratia Parcului National Cheile Nerei – Beuşniţa, elevii îndrumați deopotrivă de către aceștia și de către cadrele didactice din școală, dotați cu căști și lanterne au vizitat peștera Ponor Uscat.  Elevii din fiecare școală vor organiza câte o expoziție de desene, având ca temă “Prietenii peșterilor”.

La încheierea activității s-au decernat diplome elevilor și profesorilor participanți, alături de materiale informative despre peșteri și lilieci.

Campania 2020

În perioada 01 – 10.06.2020, am serbat Ziua Mondială a mediului, în cadrul Proiectului educațional “TIME FOR NATURE”, unde am organizat expeziția de desene pe tema DESCOPERA NATURA , cu implicarea elevilor de la 12 unitati de invatamant (Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” Bozovici, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, Școala Gimnazială “Romul Ladea” din Oravita, Liceul „Matias Hammer” Anina, Școala Gimnazială Steierdorf Anina, Școala Gimnazială „Mihai Novac” Sasca Montană, Școala Primară Potoc, Școala Gimnazială Ciclova Română, Școala Primară Ilidia, Școala Gimnazială Cărbunari, Gimnazială Lăpușnicul Mare, Școala Primară Moceriş) din in aria de implementare a proiectului LIFE, județul Caras-Severin, la care au participat peste 200 de elevi și cadre didactice.

© Drepturi de autor - APM Timiș Realizare site WebMediaserv