Intrări în habitatul 8310 cu dezvoltarea peste 100 m
- Formele de precipitare sau de depunere a carbonatului de calciu sub forma calcitului sau aragonitului poartă denumirea generică de speleoteme. Diversitatea acestora este reflectată prin forme, dimesiuni, locul formării, etc. Abundența și varietatea speleotemelor conferă unei peșteri frumusețe, atractivitate și unicitate, aspecte definitorii care impun necesitatea conservării lor.
Speleotemele se formează în urma precipitării carbonatului de calciu (CaCO3), însoțită de degajarea dioxidului de carbon din soluție. Astfel, prin recristalizare, iau naștere o mare varietate de forme alcătuite din mineralul numit calcit. Uneori, în condiții favorabile de temperatură și presiune, carbonatul de calciu precipită sub formă de aragonit.Cele mai întâlnite tipuri de speleoteme sunt: stalactitele, stalagmitele, coloanele, domurile, draperiile, vălurile, gururile și planșeele. Forme deosebite de speleoteme sunt coralitele, cristalictitele, helictitele și perlele de peșteră.
- Formele de coroziune rezultă în urma acțiunii apei acide asupra calcarului în anumite condiții de temperatură și presiune. Septele, lingurițele, șanțurile de podea și de tavan, sunt forme de coroziune în calcar.
- Formele de eroziune iau naștere în galeriile în care apa curge liber, acțiunea distructivă a acesteia fiind sporită de materialul transportat (mai ales pietre și nisip), care servește drept unealtă de sculptare a calcarului. Cu cât viteza apei este mai mare, cu atât și forța ei erozivă crește. Formele de eroziune pot fi observate astfel mai ales la nivelul podelei și pe pereții galeriilor, până unde ajunge apa la viituri.Marmitele, nișele de meandru, excavațiile de rodaj, striurile de frecare, columelele, carenele, pilierii și nivelele de eroziune reprezintă cele mai comune forme de eroziune în peșteri. Banchetele și terasele, frecvent întâlnite, sunt forme particulare ale nivelelor de eroziune.
- Formele de incaziune (desprindere sau prăbușire)Pe lângă speleoteme, în peșteri există și numeroase forme de prăbușire – fragmente de rocă de dimensiuni variate – rezultat al dinamicii proceselor subterane. În general, apa care se infiltrează pe fisurile existente le lărgește treptat și determină instabilitatea fragmentelor de rocă, care se prăbușesc. Acumulările de rocă și locurile de unde s-au desprins poartă denumirea de forme de incaziune. Cu timpul, unele pot fi acoperite de formațiuni calcitice spectaculoase. Altele pot obtura pasajele înguste, iar în acest caz trecerea nu mai este posibilă.